Nieuws

​Met zes zingende vrouwen in een zwembad

Delen

​Met zes zingende vrouwen in een zwembad

ORANJEWOUD - Het Oranjewoud Festival maakte dit weekeinde haar programma bekend. De line-up bevat enkele hoogtepunten, zoals de nieuwste productie van Opera Spanga, het (gratis) Prinsenwijkconcert op het water en optredens van onder anderen Quirine Viersen, Maarten Koningsberger en Zapp4.

Het Oranjewoud Festival wil in 2018 als programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 worden opgenomen.

We spraken met Yoram Ish-Hurwitz, gevierd concertpianist én artistiek leider van het Oranjewoud Festival. ,,Door een festival anders te programmeren hoop ik iets te doen tegen het stoffige imago dat klassieke muziek nog te vaak in de weg zit."

Van New York naar Oranjewoud

Yoram Ish-Hurwitz is geboren in Amsterdam. Dankzij zijn groot- en voorouders stroomt in hem Pools, Litouws, Engels en Spaans bloed. De achternaam Ish-Hurwitz is een samenstelling van het Hebreeuwse woord voor man (Ish) en de Tsjechische stad Horovice. Hij studeerde aan het conservatorium in Amsterdam, werd als eerste Nederlander aangenomen op de beroemde Juilliard School in New York, vertrok naar Hannover. Daar kreeg hij les van de beroemde Duitse pianodocent Kämmerling. En in 1991 won hij de internationale Jacques Vonk Prijs.

En nu woont Ish-Hurwitz in Oranjewoud. Ach, de stap van New York naar het lommerrijke dorpje ten oosten van Heerenveen is eenvoudig verklaard. De liefde, zegt Ish-Hurwitz, bracht hem hier. Zijn vrouw is oogarts in Heerenveen.

Huis van muziek

Er staat een piano in de huiskamer, een concertvleugel in de studio en op een sofa liggen verschillende partituren. Daarnaast een geopende vioolkoffer. We zijn vanzelfsprekend in het huis van een muzikant. Het Oranjewoud Festival is dit jaar van 28 tot en met 31 mei en wordt, voor het eerst na drie edities, over vier dagen verspreid.

Ish-Hurwitz heeft er zin in. Hij en zijn collega's, een kern van zes mensen, werken hard om ook dit festival tot een succes te maken. Hij kijkt uit naar het jaar 2018, het jaar dat de provincie in het teken van Leeuwarden-Fryslân 2018 staat. ,,Het doel van culturele hoofdstad spreekt mij aan. Het thema, de iepen mienskip, is hartverwarmend. Cultuur voor iedereen. Het moet een feest voor allen worden, niet voorbehouden aan de elite alleen. Het is bovendien belangrijk dat de klassieke muziek een nieuwe generatie aanboort. Wij, het festival, beschouwen het als onze missie om dat voor elkaar te krijgen."

Natte en droge kaartjes

De klassieke muziek wordt in de bosrijke omgeving van Oranjewoud daarom anders gebracht. De vrouwen van het Kobra Ensemble (foto) zingen bijvoorbeeld in een zwembad, waarvoor natte en droge kaartjes verkrijgbaar zijn. Er is een festivalhart, waar de bezoeker voor een bedrag van vijf euro (kinderen gratis) de hele dag worden verrast met korte, speelse optredens van onder anderen Eric Vloeimans (,,die komt dan even toeteren") en wie de nacht in hotel Tjaarda doorbrengt, kan in slaap worden gezongen door bariton Maarten Koningsberger. Ish-Hurwitz: ,,Vijf minuten Schubert voordat je in slaap valt. Heerlijk toch?"

Topmusici (o.a. Quirine Viersen, Zapp4, het Ragazze Kwartet en het Fresco Trio) spelen in tipi's. Er is een nachtelijk silentconcert, dat de toeschouwers door een koptelefoon horen en Opera Spanga brengt – in een open vrachtwagen - een variant op Mozarts Zauberflöte. Het programma eindigt zondagmiddag 31 mei met het gratis Prinsenwijkconcert van Holland Baroque Society en jazztrompettist Eric Vloeimans.

Kom maar op!

De organisatie beoogt dus een lagere instap, zoveel is wel duidelijk. Een evenement dat de contouren van een zomers rockfestival heeft, maar zijn klassieke wortels streng bewaakt. ,,Want de vorm mag nooit belangrijker worden dan de inhoud." Toch wijkt met name het festivalhart in De Overtuin af van de gebruikelijke klassieke vorm. ,,Sterker nog", lacht Ish-Hurwitz, ,,daar worden alle regels binnen de klassieke muziek overtreden. Ik ben benieuwd naar de reacties van het publiek en de musici."

De weg naar Leeuwarden-Fryslân 2018 leidt volgens de pianist naar een mooie kans voor bezinning. ,,De Friezen zijn trots op hun cultuur, maar die trots moet wel worden uitgedragen. Leeuwarden-Fryslân 2018 gaat over ons, het is van ons, maar we doen het samen met anderen. De Friezen moeten zich durven open te stellen. Zo van: kom maar op, wij zijn niet bang om te laten zien wat we in huis hebben."

Wie meer wil weten over het programma en de kaartverkoop kan kijken op www.oranjewoudfestival.nl.

De foto is gemaakt door Ronald Knapp.