Nieuws

​Meinke Noordam nieuwe themaproducent Culturele Hoofdstad

Delen

​Meinke Noordam nieuwe themaproducent Culturele Hoofdstad

LEEUWARDEN – Meinke Noordam is deze maand begonnen als themaproducent binnen Leeuwarden-Fryslân 2018. Ze coördineert de projecten van het programma Gemeenschap en Diversiteit. Noordam (39) is woonachtig in Amsterdam waar ze tot voor kort de zakelijke leiding over Don’t Hit Mama voerde. Dit is een (inter)nationaal opererend danstheatergezelschap dat voornamelijk werkt met hiphop- en housedansers en naast het maken van voorstellingen een belangrijke taak heeft op gebied van talentontwikkeling.

,,Met drie Friese grootouders en een Friese moeder keer ik terug naar mijn roots”, zegt Noordam die haar deeltijdbaan in Leeuwarden combineert met haar werk voor PodiumT. Deze organisatie bedenkt en voert interventies uit in de zorgsector. ,,Door middel van bijvoorbeeld een voorstelling willen we moeilijke onderwerpen zoals psychische klachten en rouwprocessen bespreekbaar maken, maar ook ethische kwesties en comlexe beleidsthema’s.” De ‘T’ achter Podium staat daarom voor Taboe.

Wedloop

Noordam volgde de wedloop die Leeuwarden-Fryslân 2018 uiteindelijk de titel van Culturele Hoofdstad van Europa opleverde, op de voet. Ze was namelijk betrokken bij de start van de programmaontwikkeling van Utrecht 2018, dat ook een bidbook opstelde maar de Europese jury in tegenstelling tot Leeuwarden niet voldoende kon overtuigen. ,,Ik heb niet aan het bid meegeschreven, maar was in de beginfase door de organisatie gevraagd om het Community Art programma op te zetten.”

Ze merkte toen al dat Leeuwarden en Fryslân over een hoge gunfactor beschikten. ,,De trots en bravoure waarmee de stichting destijds te werk ging, was opvallend. Niet alleen de jury raakte overtuigd, ook de andere kandidaat-steden raakten onder de indruk.”

Binnen Gemeenschap en Diversiteit vallen projecten als Lost in the Greenhouse, een voorstelling van Orkater over de Poolse gastarbeiders in Friesland, en Lân fan Taal waarbij de Friese taalinstituten intensief samenwerken aan een programma dat de meertaligheid viert. Noordam: ,,Ik houd al sinds ik klein ben van de Friese taal, dat komt omdat ik graag bij mijn grootouders logeerde en zij spraken Fries met elkaar.” Haar familie komt uit Witmarsum en haar moeder groeide op in Ferwert.

Achtertuin

,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel even getwijfeld heb. Want waarom als Amsterdamse bij Leeuwarden-Fryslân 2018 werken? Na een aantal gesprekken merkte ik dat mijn enthousiasme toenam en begon ik in te zien dat de geografische afstand inhoudelijk geen belemmering is.”

Het principe van de ‘iepen mienskip’, hét thema van Culturele Hoofdstad van Europa 2018, voorstaat juist een weidse en open blik, looft de open grenzen en laakt de gedachte dat alles wat vruchtbaar is alleen in de eigen achtertuin groeit. ,,Eens! Toen ik, na een inspirerend sollicitatiegesprek in de trein naar huis zat, had ik het gevoel dat ik met mijn ervaring en netwerk iets toe zou kunnen voegen dat er nog niet was. Ik heb er veel zin in.”