Nieuws

Meedoen? Jawis! | Bijzondere beeldentuin geïnspireerd op Lille 2004

Delen

Meedoen? Jawis! | Bijzondere beeldentuin geïnspireerd op Lille 2004

LEEUWARDEN - Een galerie-beeldentuin die grotendeels voor en door kunstenaars met een verstandelijke of psychische beperking wordt ingericht. Dat is de grote wens van Jan Beerda en Tineke van der Wijk (zie foto) die het plan met anderen gaan uitwerken. ,,De galerie-beeldentuin moet een bruisende plek worden."

,,Tijdens een bezoek aan het Art Brut Museum in Lille, Culturele Hoofdstad van Europa in 2004, kwam het idee bij ons boven drijven: een podium voor Art Brut in Leeuwarden in 2018. Als initiators van een atelier waar mensen met een beperking werken, zien we veel prachtig werk dat breder gezien mag worden!", aldus Jan Beerda en Tineke van der Wijk.

Na een jaar van oriëntatie begint het plan vastere vormen aan te nemen. Collega-zorgorganisatie Zorg op Maat kocht in Leeuwarden een galerie, aan de Boerhavestraat in Leeuwarden, met grote tuin aan. Jan Beerda: ,,In opdracht van hen gaan wij op deze locatie een Galerie-Beeldentuin realiseren voor Art Brut, pure kunst. We willen hier werk tonen van kunstenaars uit het hele land. Er zijn contacten met een nationale organisatie met betrekking tot het in bruikleen krijgen van een wisselende collectie."

De Galerie-Beeldentuin zal ook een 'bruisplek' moeten worden voor allerlei activiteiten. Tineke van der Wijk: ,,Hierbij denken we niet alleen aan beeldende kunst, maar ook aan vormen van podiumkunst. Mensen met een verstandelijke en, of psychiatrische beperking zien we een grote rol spelen. Als kunstenaar, gastheer of -vrouw, of bijvoorbeeld bij het inrichten en onderhouden van de galerie en beeldentuin."

Beerda: ,,Op het terrein willen we bovendien een aantal camperplaatsen realiseren. Het project zal in 2017 van de grond komen. Gedurende 2018 willen we een of meerdere bijzondere activiteiten organiseren. Uiteraard wordt het Art Brut Podium gecontinueerd ná 2018."