Nieuws

Maltezer piepers als filmsterren op vrijdagmarkt uitgestald

Delen

Maltezer piepers als filmsterren op vrijdagmarkt uitgestald

LEEUWARDEN - ,,Hoor! Boeren, burgers, buitenlui, gasten op de markt. Hoor!" De dorpsspreker op de vrijdagmarkt kondigde met gevoel voor show de komst van de aardappelen aan.

De Malta-piepers kwamen deze week in Nederland aan en worden vanaf vandaag verhandeld: op markten, zoals in Leeuwarden, en in de supermarkten die bevoorraad worden door Aardappelgroothandel Greydanus. De Poetic Potatoes, zoals het project van De Bildtse Aardappelweken, literair tijdschrift De Moanne en Leeuwarden-Fryslân 2018 heet, duurt vier jaar.

Het uitwisselingsprogramma begon in september vorig jaar. Toen zijn de eerste lading Bildtse aardappelen naar Malta verscheept. De poters werden voorzien van een Fries gedicht. Vandaag, op Goede Vrijdag, werden de Maltezer aardappelen in Leeuwarden verwelkomd. In de speciale juten zakjes (in beperkte oplage verkrijgbaar) zat een Maltees gedicht dat in het Engels en Nederlands is vertaald.

Dat Malta en Friesland samenwerken is niet toevallig: in 2018 is Valletta, de hoofdstad van het eiland, net als Leeuwarden-Fryslân 2018 de European Capital of Culture.

Groots onthaal

In het bijzijn van een heleboel media wachtten de aardappelen een groots onthaal. De Bildtse dorpsspreker die dankzij een aardappelkistje mooi boven de 2.000 kilo Maltezers uitstak, zei: ,,In 2018 zijn we de Culturele Hoofdstad van Europa, nu al is Leeuwarden de Hoofdstad van de Smaak." Om die reden werd voor de marktkraam van restaurant Spinoza een aardappelproeverij gehouden.

De eerste zak aardappelen werd uitgereikt aan Sjoerd Feitsma, de loco-burgemeester van Leeuwarden, en Gerrit Krol, burgervader in Het Bildt. Ze ondertekenden voorts het ontvangstbewijs, waarna de juten zakken aardappelen op andere plekken van de vrijdagmarkt verhandeld werden.

Piet Hoekstra, aardappelteler uit Sint Jacobiparochie, heeft ze al geproefd. ,,Ze zitten tegen het kruimige aan. Het is een lekkere aardappel hoor." Hoekstra - al vijftig jaar teler en nauw betrokken bij het project - was onlangs op Malta om het boerenleven aldaar te beleven. ,,Het is maar een eilandje, nog kleiner dan Texel. De boeren werken allemaal op kleine stukjes land. Mooi om te zien."

Smeermiddel van de clutuur

Hoekstra beschouwt de aardappelen als het ,,smeermiddel van de cultuur". De Bildtker maakt zich al jaren sterk voor projecten die cultuur met andere disciplines, zoals innovatie en economie, verbinden. Het leverde hem in 2012 de Cultuurprijs van Het Bildt op.

Poetic Potatoes is opgebouwd uit twee onderdelen: literaire gedichten in de Friese, Bildtse en Maltese taal én gedichten van leerlingen van basisscholen. Zo komt poëzie letterlijk de Nederlandse en Maltezer keukens binnen en ontstaat er een uitwisseling tussen basisschoolkinderen uit de beide landen.

Meer informatie staat op www.baw2018.nl en www.2018.nl.

De foto is gemaakt door Ruben van Vliet.