Nieuws

Let‘s Dance: ,,Dans is voor iedereen”

Delen

Let‘s Dance: ,,Dans is voor iedereen”

LEEUWARDEN - In de afgelopen week - een die met recht tropisch te noemen is - was Leeuwarden gastheer van ‘Let’s Dance’, een Europees project op gebied van dans. 32 dansers uit Spanje, Duitsland, Schotland en Friesland stonden 5 dagen lang samen op de dansvloer van de grote studio van Neushoorn.

Een groep bestaande uit jonge en oudere dansers, een danseres met Down Syndroom en een danseres in een rolstoel. Ze trainen, maken, kijken naar elkaar en wisselen uit. Over de boxen klinkt Nynke Laverman’s ‘Leafdesbang’, Khaled en Spaanse muziek. Na de week in Leeuwarden reist de groep door naar Bremen voor een vervolg.

‘Let’s Dance’ gaat over dans, communities en inclusie. Het idee achter het project is dat dans voor iedereen is, ongeacht leeftijd of fysieke of verstandelijke mogelijkheden. Helemaal passend dus bij een provincie waar Mienskip tot de kernwaarden behoort.

Het samenwerkingstraject van twee jaar bestaat uit workshops, online masterclasses, een seminar en echt samenwerken op de vloer. Repeteren voor een gezamenlijke voorstelling die in 2017 in première gaat in het Alhambra theater in Granada. Het actuele thema van de voorstelling is ‘migratie’.

Namens Keunstwurk is Hannelore Duynstee de projectleider van ‘Let’s Dance’. Zij overziet de hele organisatorische kant van het traject maar op dagen als deze zorgt ze er ook voor dat een Spaanse danseres met een kaakontsteking terecht kan bij de tandarts. De artistieke leiding is in handen van dansdocent en choreografe Grietine Molenbuur. Geboren in Oostrum en met een lange staat van dienst in het dansveld waar ze o.a. dansgroep Duende en de Jeugd Dans Opleiding en MBO Dans Friesland oprichtte.

Nog bijkomend van de warming up die ze net gaf zegt Grietine lachend: ,,Het zijn heel intensieve en inspirerende dagen. Samenwerken met dansers en makers uit verschillende landen is uitdagend. We spreken niet alleen andere talen maar vanuit onze culturele achtergrond vinden we onbewust ook andere dingen gewoon. Dat levert onverwachte situaties op. Als choreografe wil ik de dingen graag goed voorbereiden en heel precies werken. Dat moet ik loslaten, geloof ik.”

‘Let’s Dance' is aanleiding voor een dansproject dat in ontwikkeling is voor 2018, waarin de Friese deelnemers zullen werken met verschillende communities in Leeuwarden. Hierin staat centraal dat dans voor iedereen is: jong en oud, valide en andersvalide. Ken jij dansgroepen, dansscholen, clubs, café’s in de stad of in de provincie die daar hun best voor doen, laat het ons weten via communicatie@2018.nl.

Kijk voor meer informatie over Let’s Dance op www.letsdanceeurope.eu.