Nieuws

Joris Luyendijk over basisinkomen: ,,Waanzinnig goed slecht idee”

Delen

Joris Luyendijk over basisinkomen: ,,Waanzinnig goed slecht idee”

LEEUWARDEN - De filosoof in hem werd gisteravond wakker. Niet zo vreemd, want Joris Luyendijk was één van de deelnemers aan de Nacht van de Filosofie. In Tresoar spraken Luyendijk, Victor Broers, Jos ten Moel en Jesse Frederik onder leiding van spreekstalmeester (en journalist) Asing Walthaus in het atrium (Studiezaal).

Verschil en ongelijkheid was het thema van de nacht die zaterdag eigenlijk vooral uit een middag- en avondprogramma bestond. Dat filosofie alleszins leeft, bleek wel uit de belangstelling van het publiek.

Programmaonderdeel van de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 is LabLwd. En daarin worden al langer sociale thema's, in debatten en lezingen, besproken. Kortgeleden was de econoom Marcel Canoy op uitnodiging van Culturele Hoofdstad in Leeuwarden. Als pleitbezorger van de invoering van een experimenteel basisinkomen, werd hij beloond met een volle zaal. MFC Het Mozaïek puilde uit.

En ook zaterdag kregen de bijdragen van het bovengenoemde viertal, aangevuld met 'grote namen' als Paul Cliteur en Afshin Ellian, met een flinke toeloop te maken. Andrea Möller, coördinator van de Nacht van de Filosofie moet de kaartjes nog tellen, maar rekent op een record: ,,Ik vermoed dat er ruim 400 mensen zijn geweest. Er waren dit keer veel jongeren. Dat was bemoedigend om te zien."

Joris Luyendijk, die voor zijn bestseller over de bancaire wereld (Dit Kan Niet Waar Zijn) veel waardering kreeg, ziet zo'n basisinkomen graag komen, al is succes wat hem betreft sterk de vraag: ,,Dat vind ik een waanzinnig goed slecht idee." Jos ten Moel was het met hem eens: ,,Het is ronduit een goed idee." Volgens hem zorgt een dergelijke verandering voor ,,herbezinning" en dat is altijd goed.

Meer over de Nacht van de Filosofie staat hier.

De foto is gemaakt door Simon van der Woude.