Nieuws

In de media |  Leeuwarder Courant: 'Chinese fontein in een IJsselmeerstadje'

Een bezoek aan het Hindelooper Museum mocht niet ontbreken.

Delen

In de media | Leeuwarder Courant: 'Chinese fontein in een IJsselmeerstadje'

LEEUWARDEN - Twee dagen duurde het bezoek van de Chinese kunstenares Shen Yuan aan Hindeloopen. Samen met bewoners bezocht ze deze week een aantal mogelijke locaties voor het fonteinkunstwerk dat ze in opdracht van 11Fountains gaat maken. Anna Tilroe, projectleider, sprak van een geslaagde kennismaking met 'Hielpen': ,,In gemeenschapscentrum De Foeke gaf Shen Yuan (1959) een presentatie van haar eerdere werk. De bewoners reageerden bijna allemaal positief en ze spraken na afloop hun vertrouwen uit. Men is vooral benieuwd naar het uiteindelijke ontwerp. Als dat gereed is, eind oktober, wordt het ontwerp uiteraard met de bewoners gedeeld."

Shen Yuan, die 25 jaar geleden vanuit Zuid-China naar Parijs verhuisde, werkt binnen haar projecten vaak samen met de lokale bevolking. Zij is daarom erg geïnteresseerd in de oude ambachten die nog steeds in Hindeloopen uitgevoerd worden. In Hindeloopen bezocht ze onder meer de collectie van Roosje Hindeloopen, het schaatsmuseum en een Hindelooper stoffenwinkel.

Verschillende media liepen mee en hieronder staat het artikel dat Leeuwarder Courant-journalist Rob Leemhuis schreef.

Kop: Chinese fontein in een IJsselmeerstadje'

HINDELOOPEN - Of ze een fontein wilde ontwerpen voor een Fries IJsselmeerstadje, was de vraag aan de Chinese kunstenares Shen Yuan een maand geleden. Ze zei ja: ,,Het voelt alsof het dicht bij me staat.’’

Shen Yuan, die 25 jaar geleden vanuit Zuid-China naar Parijs verhuisde, volgt haar landgenoot Cai Guo Qiang op, die de opdracht om een fontein voor Hindeloopen een paar maanden eerder aan het project 11 Fountains had teruggegeven. Hij maakt kunstwerken op een monumentale schaal, en dat had misschien prachtig gepast bij een fontein in het IJsselmeer, tegenover het oude paviljoen. Dat zagen de Hylpers echter niet zitten: zo’n enorm ding naast zo’n klein stadje, dat past niet, bleek al gauw. En een fontein komt er pas als de mienskip het wil, zei artistiek leider Anna Tilroe van 11 Fountains eerder. Daarnaast zorgt een beetje ijsgang in de vrieskou al gauw voor een kapotte fontein.

De Hylper fonteincommissie heeft voor Shen Yuan vier locaties in gedachten, onder meer naast het bruggetje aan de Nieuwstad en bij het oude reddingshuisje aan de jachthaven. De kunstenares was koud uit Parijs aangekomen toen ze, na een lunch in een gerestaureerde Hylper kapiteinswoning, een rondleiding door het stadje kreeg. Maar daarna zou ze er nog een nacht en een dag over kunnen nadenken, want pas gisteravond vertrok ze weer.

Tilroe was in haar zoektocht naar een nieuwe kunstenaar op haar naam gekomen. Zij wilde heel graag dat er tenminste één van de fonteinkunstenaars uit China zou komen, en dat zou Hindeloopen moeten zijn: daar verzamelden de rijke kapiteinsvrouwen vroeger immers graag porseleinen schalen en stoffen uit het Verre Oosten.

Shen Yuan zelf is bovendien erg geïnteresseerd in oude ambachten: ze maakte ooit al eens werk voor de glasstad Leerdam. Daarnaast werkt ze graag met traditioneel materiaal: ze maakte bijvoorbeeld al eens een brug van porseleinen tegeltjes. „Toen ik zag wat voor werk ze had gemaakt, dacht ik: dit is de juiste”, zegt Tilroe. „Ze maakt werk dat mensen aanspreekt.”

De kunstenares zelf was eigenlijk van meet af aan al positief toen ze het verzoek kreeg om over Hindeloopen na te denken. „Ik heb gehoord dat families hier porselein verzamelden, met Chinese invloed. Dat interesseert me, want ik voel een cultuur die dicht bij me staat.” Met welk ontwerp ze komt en met welk materiaal ze gaat werken, daarvan heeft Shen Yuan nog geen enkel idee. „Het hoeft pas in 2018 klaar te zijn. Maar over enkele maanden moet ik wel met een eerste ontwerp komen. Dat is best snel.” Want voordat het kunstwerk gebouwd wordt, moeten eerst de inwoners, maar ook de gemeente Súdwest-Fryslân er nog wat van vinden.

Roelof van der Werff, lid van de fonteincommissie, is in ieder geval ingenomen met Shen Yuan. „Of’t ik it moai fyn? Dêr haw ik noch gjin oardiel oer. Mar ik fyn it in krêftige persoan, tenminste yn it filmke dat ik oer har seach. En se makket tagonklik wurk.”

Een filmpje van het bezoek van Shen Yuan aan Hindeloopen is te zien op www.finsteropfryslan.nl.

(Tekst: Rob Leemhuis