Nieuws

In de media | Algemeen Dagblad: 'Utrecht haakt mee aan project voor Culturele Hoofdstad'

Delen

In de media | Algemeen Dagblad: 'Utrecht haakt mee aan project voor Culturele Hoofdstad'

UTRECHT - Het Algemeen Dagblad schreef dit weekeinde over De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Het project, bedacht door Leeuwarders Monique van der Hoek en Esmeralda de Vries, moet in het jaar van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 af zijn. Dan bestrijkt het mienskips-project meer dan zes voetbalden en is een plek in het Guinness Book of World Records veroverd. Inmiddels haken honderden mensen granny squares die stuk voor stuk aan elkaar worden geknoopt.

Het burgerinitiatief bereikte ook Utrecht, dat met Leeuwarden, Eindhoven, Maastricht en Den Haag in de race was voor de verkiezing van Culturele Hoofdstad. Journalist Peter van de Vusse schreef dit artikel:

Utrecht haakt mee aan project voor Culturele Hoofdstad

De verkiezing van Culturele Hoofdstad 2018 ging aan de neus van Utrecht voorbij, maar de stad mag wel meedoen aan een project van de winnaar. Met 'de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld' komt winnaar Leeuwarden volgende week zondag met een kraam naar de Hip en Handgemaaktmarkt op het Vredenburgplein.

Utrechters kunnen meedoen met de ambitie om een mega-deken van 28.000 vierkante meter (dat zijn 6 à 7 voetbalvelden) te haken.

De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld is bedacht door Monique van der Hoek en Esmeralda de Vries uit Leeuwarden. ,,Het plan is om in 2018 deze enorme deken in Leeuwarden neer te leggen'', zegt De Vries. ,,Wij willen als Nederland Europa dan laten zien wat we in Friesland onder Mienskip - samenleving - verstaan. Samen haken is gezellig, zorgt voor een netwerk en verbindt jong en oud.''

Granny squares

Steeds meer mensen doen mee met het project, zo blijkt uit de facebookpagina van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. ,,Er zijn al 607 dekens klaar, 1600m2. Een creatieve club uit Steenwijk kwam met 10 dekens. Alle dekens of kleine lapjes - granny squares - kunnen ingeleverd worden bij inzamelpunten. In 2018 wordt alles aan elkaar geknoopt.''

De kraam van de Grootste Gehaakte Deken van de wereld krijgt een prominente plek op het Vredenburgplein. Er hangen banners met daarop de tekst: 'Haak mee met de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld', ook liggen er voorbeelden van al gehaakte dekens. ,,Bezoekers kunnen meehaken of dekens inleveren,'' zegt organisator van de markt, Annet Schottert.

Meedoen aan dit project? Neem dan een kijkje op de Facebook-pagina van De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld.

Op de foto: Annemarie Wijnia (rechts) uit Wommels en Jet Reitsma (links) uit Easterein met hun blauw-groene deken. Foto: Facebook