Nieuws

​Immie Jonkman en Tim Vermeulen programmamakers Leeuwarden-Fryslân 2018

Delen

​Immie Jonkman en Tim Vermeulen programmamakers Leeuwarden-Fryslân 2018

LEEUWARDEN – Immie Jonkman en Tim Vermeulen zijn aangenomen bij Leeuwarden-Fryslân 2018. Ze worden samen producer van Royal Friesian, het programma dat zich met name richt op de Friese culturele iconen en deze verder ontwikkelt.

In het Royal Friesian programma vallen onder meer de festivals Royal Chamber Music en Explore the North en de exposities over Alma Tadema en Escher in het Fries Museum. Maar Royal Friesian is vooral ook een open programma: een programma dat behalve de projecten uit het bidbook talloze andere, evenementen steunt en verder ontwikkelt.

Jonkman (43) en Vermeulen (40) vormen vooralsnog het enige producersduo in de organisatie van Leeuwarden-Fryslân 2018. Immie Jonkman, voorheen betrokken bij onder andere het Iepenloftspul van Jorwert en het Fries Straatfestival, blijft naast haar werk voor Royal Friesian ook projectleider van de Slachtemarathon en bestuurslid bij De Friesche Elf Steden.

,,Ik heb er veel zin”, zegt Jonkman. ,,Met Royal Friesian kunnen we werken aan al het mooie dat Fryslân heeft en dat nu een stap verder brengen. Zo leveren we wezenlijk een bijdrage aan de ontwikkeling van Fryslân. Niet alleen in 2018, maar ook met de blik op 2025 en verder.”

Tim Vermeulen, Vlaming maar al 12 jaar woonachtig in Amsterdam, was in het verleden onder meer programma-manager bij Premsela - het Nederlands Instituut voor Design en Fashion, en kwartiermaker voor Het Nieuwe Instituut in Eindhoven. Vermeulen is nog bestuurslid van het STRP Festival (kunst en technologie) in Eindhoven en ontwikkelt projecten op het snijvlak van cultuur en maatschappij.

Over zijn rol bij Leeuwarden-Fryslân 2018 zegt hij: ,,Royal Friesian is voor mij het paradepaardje van Leeuwarden-Fryslân 2018. Het gaat over de blijvende betekenis van Friese cultuur voor de actualiteit en de toekomst. Niet alleen hier in Friesland maar midden in de wereld. Dat laatste past goed bij mij als ‘buitenlander’ én ik vind het ontzettend leuk om te doen: ik mag waar ik zelf zo enthousiast van word met de rest van de wereld gaan delen!”

Meer over de projecten binnen Royal Friesian staat op onze website www.2018.nl.

De foto is gemaakt door Jort Klarenbeek.