Nieuws

'Hindeloopen nieuwe bedevaartsoord Chinese toerist'

Delen

'Hindeloopen nieuwe bedevaartsoord Chinese toerist'

LEEUWARDEN - ,,Er is frisse lucht en het is er groen in de winter." Hindeloopen valt steeds meer in de smaak bij de Chinese toerist. En dat is ook de NOS opgevallen. Een cameraploeg was afgelopen week in de Friese stad en volgde een aantal Chinezen op hun culturele reis naar achtereenvolgens Hindeloopen, het Leeuwarder Keramiekmuseum en het Woudagemaal in Lemmer.

In 2015 bezochten bijna 15 miljoen internationale toeristen Nederland, 7 procent meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een raming van het bureau NBTC Holland Marketing. Het aantal Chinezen dat ons land aandeed, groeide het spectaculairst. In 2015 kwamen 300.000 Chinezen naar ons land, 21 procent meer dan het jaar ervoor. Naast Giethoorn, Kinderdijk en Zaanse Schans ontdekken de Chinese toeristen ook Friesland. Reden voor NOS om een item te maken over de plekken die Chinese toeristen in Friesland aandoen.

Het Woudagemaal in Lemmer heeft de Unesco Werelderfgoed-status. Het is een status die de Chinezen aanspreekt. Daarnaast vertelt het Woudagemaal het Nederlandse verhaal over water en is het een plek waar mooie foto's gemaakt kunnen worden. Het Keramiekmuseum in Leeuwarden wordt doorgaans ook goed bezocht door Chinese toeristen. Het museum bezit de grootste collectie Chinees porselein, er zijn items die in China niet meer te zien zijn. Daarnaast spreekt de sixties caravan die in het keramiekmuseum staat opgesteld de Chinese toeristen aan. De caravan - een eyecatcher voor de gemiddelde Chinees - groeit in China aan populariteit.

Een derde plek die de Chinezen erg aansprekend vinden is dus Hindeloopen. ,,Het is een echt Nederlands dorp en doet denken aan Giethoorn. Er is frisse lucht en het is er groen in de winter."

Echte mensen

Een van de Chinese studenten van Stenden, die door de cameraploeg van de NOS werd gevolgd, kon aanvankelijk nauwelijks geloven dat Hindeloopen een werkelijke en leefbare stad is: ,,Het lijkt alsof er echt mensen wonen."

In Hindeloopen is in het kader van het Culturele Hoofdstad project 'Elf Fonteinen' een Chinese kunstenaar betrokken. Deze kunstenaar heet Shen Yuan. Meer over deze in Frankrijk woonachtige kunstenares vindt u hier.

Klik hier om naar het artikel van NOS op 3 te gaan.