Nieuws

​Fontein 'Love' van Spaanse kunstenaar Plensa onthuld

Delen

​Fontein 'Love' van Spaanse kunstenaar Plensa onthuld

LEEUWARDEN - Jaume Plensa (59) heeft vanmiddag het ontwerp van de nieuwe Leeuwarder fontein onthuld.

De Spaanse kunstenaar, speciaal voor de gelegenheid overgekomen uit zijn land, presenteerde zijn plannen in café Wouters in Leeuwarden. De fontein maakt deel uit van de Eleven Fountains, één van de projecten van Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Plensa's fontein krijgt een plek in het stationsgebied, dat de komende jaren grondig wordt gerenoveerd: gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân, ProRail, NS en Europa investeren samen 20,55 miljoen euro.

Het CH2018-project Eleven Fountains behelst de komende jaren nog tien fonteinen, in elk van de andere Friese steden. Ze symboliseren verbintenis en versterking van de mienskip en zijn ieder door een andere internationaal gelouterde kunstenaar gemaakt.

Jaume Plensa werkt voor zijn fontein samen met Wetsus, het in Leeuwarden gevestigde Europese instituut voor watertechnologie. Zijn fontein is een mistfontein en bestaat uit twee kinderhoofden van elk zeven meter hoog. Het meisje en een jongen uit Leeuwarden die met gesloten ogen in een wolk van mist staan, beelden de toekomst uit.

Schoonheid
Tijdens de eerste kennismaking van Jaume Plensa met Friesland werd hij geraakt door de schoonheid van de nevels boven het landschap en concludeerde: ,,In Friesland komt het water uit de grond."

De fontein in het nieuwe stationsgebied in Leeuwarden heeft de titel 'Love'. Plensa hoopt dat de fontein, of je hem nou rustig staat te bekijken of passeert, een onmiddellijke ervaring oproept.

Jaume Plensa (Barcelona) maakte eerder de wereldberoemde Crown Fountain in het Millenium Park in Chicago en ontving recentelijk de grote Velasquez-prijs uit handen van de Spaanse koningin.