Nieuws

Een nieuwe lente, een nieuwe praamvaartocht

Delen

Een nieuwe lente, een nieuwe praamvaartocht

LEEUWARDEN – Nog een paar maanden en dan begint het achtste praamvaarseizoen. Een nieuwe lente, een nieuwe route.

Want naast de reguliere rondvaarten - de gewone, de kleine Potmargetocht en de Prinsentuinroute – varen de pramen vanaf 1 mei ook de 8 van Leeuwarden: een bijna twee uur durende tocht die door het oostelijk en westelijk deel (een 'achtje') van de stad gaat.

De stichting vaart onder de eigen vlag, maar met het logo van Leeuwarden-Fryslân 2018 duidelijk in beeld. We spraken met drie praamvaarders van het eerste uur. Plaats van handeling: het Fire Café, schuin tegenover de aanlegsteiger aan de Nieuwestad.

Skitterend werk

Jaap de Groot en Klaas van der Wal maken deel uit van de pr-groep van de stichting, Arjen de Ruiter is de voorzitter. Het zijn alle drie meewerkende voormannen: zowel achter de schermen als op de pramen actief.

Ze gidsen groepen door de Leeuwarder grachten en vertellen graag over de stad. Hun stad. En dat is ,,skitterend werk". In 2018 zal het drukker worden, vermoeden ze. ,,We zijn van plan om onze vaartijden dan uit te breiden", zegt Arjen de Ruiter. ,,Alles hangt natuurlijk af van de belangstelling tijdens het jaar van culturele hoofdstad, maar we zijn flexibel."

Aan boord liggen geplastificeerde folders. Zij informeren over de speciale plekjes: The Points of Interests of de Sehenswürtigkeiten, want de bezienswaardigheden worden ook in de Duitse taal aangegeven. En da's nodig. ,,Het aantal buitenlandse toeristen neemt toe", stellen ze gedrieën vast. In totaal stapten afgelopen seizoen ongeveer 20.000 aan boord van de stichting. ,,En dat worden er elk jaar meer."

Logo 2018

De pramen varen straks met het logo van Leeuwarden-Fryslân 2018 rond. Die worden met speciale magneetborden op de boegdelen aangebracht. Het beeldmerk is ook te zien op de beachvlaggen, bij de steiger, en in de folders.

Met een praam varen en over de stad vertellen is prachtig, vindt Klaas van der Wal. Werk waarvoor overigens niet iedereen in de wieg is gelegd. ,,Ach,", zegt Van der Wal, ,,je moet veel over de stad vertellen, maar dat is natuurlijk te leren." De Ruiter vult hem aan: ,,En je moet feeling met het water hebben."

Jaap de Groot, die net als collega Van der Wal namens de stichting ook wandelroutes door het historische stadscentrum gidst, vindt met name de Kleine Potmargetocht een succes. ,,Mooi hoor. Zelfs voor de geboren en getogen Leeuwarder, die zijn stad goed kent, biedt die tocht veel verrassingen. We varen door een gebied dat twintig jaar geleden niets meer dan een baggersloot was. En nu is het er prachtig. Als we daar varen, vraag ik de mensen aan boord om een moment stil te zijn."

Geen vrouwen

Er werken 45 vrijwilligers op de pramen. Allemaal mannen met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar en derhalve gezegend met de gepensioneerde leeftijd. ,,Vrouwen zijn ook welkom", zegt De Groot, ,,maar op een of andere manier melden zich alleen mannen aan. Snappen we niets van."

Wie geïnteresseerd is kan een kijkje nemen op de website van de stichting. ,,Want iedereen is welkom!"

Vaartijden 1 mei tot 1 oktober.

Groepsvaarten kunnen het hele jaar door worden geboekt

Vanaf 1 mei tot 1 oktober zijn er reguliere rondvaarten vanaf de steiger aan de Nieuwestad, tegenover boekhandel Van der Velde waar kaartjes worden verkocht.

Zie voor vertrektijden en alle verdere info over de rondvaarten de websitewww.praamvarenleeuwarden.nl.

Op de foto vanaf links: Arjen de Ruiter, Klaas van der Wal en Jaap de Groot Foto Jort Klarenbeek.