Nieuws

Duitse reisorganisatoren voorspellen succes voor Leeuwarden-Fryslân 2018

Delen

Duitse reisorganisatoren voorspellen succes voor Leeuwarden-Fryslân 2018

LEEUWARDEN - Een groep reisorganisatoren uit Duitsland werd afgelopen week rondgeleid door Friesland. Ze werden vergezeld door een journalist van een Duits tijdschrift. De tour was georganiseerd door Leeuwarden-Fryslân 2018, dat met dit soort trips de toeristische internationale reisbranche wil enthousiasmeren.

Hanita van der Schaaf en Nicole Venema begeleidden de groep drie dagen lang en vertelden onderwijl veel over het programma van Culturele Hoofdstad van Europa. ,,Het was een zeer waardevolle excursie", vond Venema. ,,Werkelijk iedere deelnemer was enthousiast."

Op de eerste dag stapten de reisorganisatoren op de fiets voor een tocht door Leeuwarden en omgeving, bezochten ze de klompenmakerij van Scherjon in Noardburgum, keken in het Fries Museum en werden in de Grote Kerk uitgebreid geïnformeerd over het project Under the Tower.

In het kantoor van Leeuwarden-Fryslân 2018, de Blokhuispoort, gaf artistiek leider Lieven Bertels een presentatie. 's Avonds wachtte de groep een ontmoeting met 25 Friese hoteliers die zich ieder in een pitch van drie minuten presenteerden.

De volgende dag, op donderdag, vertrok de groep naar Hindeloopen en Sneek alwaar Anna Tilroe namens 11Fountains over het fonteinproject vertelde. Speciale aandacht had ze voor Stephan Balkenhol, de Duitse kunstenaar die het fonteinkunstwerk in Sneek ontwerpt.

Dit soort promotionele fam-trips (familarisations-trips) zijn nodig, zegt Hanita van der Schaaf. ,,We willen met Friesland in de Duitse reisgidsen worden opgenomen. Een bezoek zoals vorige week, verhoogt onze kansen hierop zonder meer."

In de internationale campagne van Leeuwarden-Fryslân 2018 zijn meer fam-trips opgenomen. Van der Schaaf en Venema: ,,De contacten met deze Duitse touroperators danken we aan onze deelname aan de ITB in Berlijn. We willen het bestaande aanbod bij hen onder de aandacht brengen en dat combineren we met verhalen van producers van de projecten. Omdat we willen dat de reisorganisatie ook na 2018 blijft komen."

De Leeuwarder Courant berichtte zaterdag over het bezoek aan Friesland. Hieronder het artikel van verslaggever Koen Pennewaard.

(kop) Duitsers: ‘Lwd2018 wordt een succes’

LEEUWARDEN De provincie is uniek en de aanpak is uniek. Leeuwarden 2018 wordt een groot succes. Duitse touroperators zijn er nu al heilig van overtuigd.

Drie dagen trok een gezelschap van zo’n twintig Duitse touroperators en samenstellers van ‘pakketreizen’ met de organisatie van Leeuwarden 2018 door de provincie. De zogenoemde famtrip (to make familiar) moest de gasten laten zien wat er in de zomer van 2018 in Friesland allemaal gaat gebeuren. Van stad naar stad, van dorp naar dorp. Om kennis te maken met het landschap, de cultuur en het programma. Op diverse plekken kregen de Duitsers al een voorproefje voorgeschoteld.

Thomas Richter uit Berlijn steekt zijn bewondering voor de provincie en organisatie van Leeuwarden 2018 niet onder stoelen of banken. Dat het projectteam ruim twee jaar voor de start al zo bezig is om het evenement te promoten en de programmering al zo ver rond heeft, heeft hij niet eerder gezien bij andere culturele hoofdsteden. Daar wordt vaak pas op het laatste moment gedacht aan buitenlandse marketing. En als men wil dat Duitsers straks massaal naar Friesland komen, dan moeten de reizen begin 2017 kunnen worden geboekt en moet ook het programma helder zijn.

Natuurlijk kennen veel Duitsers de provincie van de watersport en het Waddentoerisme, maar daarbuiten is Friesland bij de oosterburen onbekend, zegt Richter. Zelf is hij tweemaal hier geweest. Tijdens deze trip heeft hij met zijn collega’s genoten van de gastvrijheid en de authenticiteit. „Hier zijn nog ambachtelijke technieken die je nergens meer ziet. Zoals het maken van klompen in Burgum.”

Dat Leeuwarden de uitverkiezing won van bijvoorbeeld Maastricht, had hem verrast. „Maar toen wist ik ook direct dat het een heel goed plan moest zijn.” Dat de hele provincie deelneemt is bijzonder, evenals de combinatie van cultuur, geschiedenis en landschap. „Friesland is puur, dat is bijzonder.” Hij verwacht dat er de komende jaren veel interesse voor de provincie zal zijn. „Natuurlijk van mensen die nu al zijn geïnteresseerd in de thema’s, maar ook van nieuwelingen die door Leeuwarden 2018 worden geprikkeld.”

Op de foto: De delegatie op bezoek in het Fries Museum