Nieuws

San Sebastian 2016 eet Friese hete bliksem met sprinkhanen

Delen

San Sebastian 2016 eet Friese hete bliksem met sprinkhanen

LEEUWARDEN - Liudger van der Meer vertegenwoordigt Fryslân tijdens de culinaire week in San Sebastian. Van der Meer (29) reageerde, net als tiental andere chefkoks, op een oproep van de Baskische stad die dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa is. Dokkumer Liudger van der Meer is in juni te gast en kookt dan voor en met zijn Baskische collega's. Die oproep werd op onze Facebook-pagina gedeeld.

Van der Meer zette twaalf jaar geleden de koksmuts op. Hij werkte sindsdien onder andere in de keuken van De Waegh (Dokkum), het Stadscafé (Leeuwarden) en De Posthoorn (Dokkum). Hij was jurylid bij kookwedstrijden op het Friesland College en presenteerde op zaterdag zijn eigen kookrubriek bij Omrop Fryslân.

Hij werkt sinds twee jaar onder leiding van meesterchef Albert Kooy in het restaurant Wannee van Stenden Hogeschool. Van der Meer begeleidt als praktijk-instructeur studenten uit de hele wereld. In Wannee wordt volgens de vijf principes van de Dutch Cuisine gekookt. Dit principe, bedacht door Albert Kooy, staat het werken met zoveel mogelijk lokale en regionale producten voor: ambachtelijk en zonder kunstmatige toevoegingen.

Gerechten als hete bliksem met sprinkhanen en Friese nagelkaasbitterballen zorgen voor een opmerkelijke menukaart.

In Donostia, de Baskische naam voor San Sebastian, doet Liudger ervaring op en deelt zijn kennis van de Friese keuken. Verslaggeefster Karen Bies (Finster op Fryslân) maakte een reportage over hem: