Nieuws

De Hoeve presenteert zich als Cultureel Hoofddorp

Delen

De Hoeve presenteert zich als Cultureel Hoofddorp

DE HOEVE - Met z'n dertigen maakten ze woensdagmiddag de reis van De Hoeve naar Leeuwarden. Daar namen cultuurwethouder Sjoerd Feitsma en cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries het officiële bidbook van het dorp uit Weststellingwerf in ontvangst.

En daar staat een heleboel in. Feitsma was onder de indruk. Niet alleen van de mogelijke projecten uit het rijk geïllustreerde boek, ook van de wijze waarop het gezelschap zich in het stadhuis presenteerde.

Oude schoolbus

Het dorpje, op z'n Stellingwerfs 'n Stippien op 'e kaort tussen de Lende en de Vaort, was naar Leeuwarden gekomen in een prachtige oude schoolbus. ,,We hoefden alleen de benzine te betalen", zei Sjoukje Wouda namens het comité uit De Hoeve. ,,Een cadeautje van Pieter Oosterveld, de eigenaar." Zijn bijnaam luidt niet voor niets Pieter Coulant.

De bodes van het stadhuis keken aanvankelijk verbaasd op, want er was niet gerekend op zoveel tumult: verkleed en met een klein muziekkorps voorop werd het woensdagmiddag even heel lawaaiig in het bestuurlijke centrum aan het Hofplein. En gezellig.

Culturele hoofddorp

De Hoeve presenteerde zich met aanstekelijk enthousiasme: ,,Leeuwarden is de culturele hoofdstad, wij het culturele hoofddorp!"

Wat Fryslân en de rest van Nederland in 2018 van De Hoeve mogen verwachten werd al een beetje duidelijk. ,,We willen aansluiten bij het thema van Leeuwarden-Fryslân 2018", verklapte Wouda. ,,De verbinding maken tussen de stad en het dorp doen we bijvoorbeeld met een theatervoorstelling tussen de koeien."

Op die manier, stelde Sjoukje Wouda, leren we de kinderen uit de stad dat de melk dus echt uit de koeien komt en niet uit de fabriek."

Slapen in stro

De Hoeve wil een korentrektocht organiseren: daarvoor worden Friese koren nog uitgenodigd. Het concert vindt dan bij de mensen, voor hun woningen, in hun straten plaats. ,,We gaan bij de mensen langs in plaats van een regulier concert op één vaste plek. Ja, de omgekeerde wereld dus."

Wethouder Sjoerd Feitsma mocht het bidbook van het Culturele Hoofddorp al inzien. ,,De Hoeve komt met een aantal bijzondere en praktische ideeën. Wat me aanspreekt is dat er nagedacht is over de overnachtingen in 2018. Want reken maar dat de meeste hotels dan helemaal vol zitten. De Hoeve laat haar gasten slapen in het stro. Zoiets spreekt mij echt aan."

Wie meer over de plannen van De Hoeve wil weten kan hier klikken.