Nieuws

​CityProms, veel meer dan alleen een klassiek festival

Delen

​CityProms, veel meer dan alleen een klassiek festival

LEEUWARDEN – Nog een paar dagen en dan begint de zesde editie van CityProms. Het festival, dat in 2018 als onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018 nog grootser van opzet plaatsvindt, biedt een veelomvattend programma. Vier dagen lang, vanaf donderdagavond 23 juni, wordt de bezoeker verrast door tal van optredens. De ongeveer vijftig concerten hebben klassieke muziek als hoofdingrediënt, maar het gratis toegankelijke CityProms heeft veel meer smaken.

En het voorproefje daarvan is op donderdagavond. Dan speelt pianist en theatermaker Christiaan Kuyvenhoven in de Prinsentuin de muziektheatervoorstelling De Koperen Tuin naar de gelijknamige roman van Simon Vestdijk. Met pianomuziek van Bizet, Chopin, Beethoven en Horowitz speelt de voorstelling zich op het water af, in het hart van de plek waar het verhaal van Vestdijk zich afspeelt.

Daarna ontvouwt het feest zich als een driedaagse belevenis met volop dans en muziek. Met theater en workshops, met honderden zangers en opmerkelijke creatieve partnerschappen. De podia staan opgesteld op verschillende plaatsen in de stad. Het hoofdpodium is zoals altijd gesitueerd op het Oldehoofsterkerkhof. Bijzondere locaties bevinden zich dit jaar in het Fire Café, het café van Neushoorn, de Grote Kerk, De Waag, Natuurmuseum Fryslân, boekhandel Van der Velde en de bibliotheek.

CityProms wordt op vrijdagavond traditiegetrouw geopend door het Noord Nederlands Orkest dat het programma ‘What’s on David Bowie’s playlist’ speelt. Eric Corton presenteert en Wende (Snijders) vertolkt een aantal Bowie-nummers. Daarnaast treedt het speciaal voor het Festival geformeerde NoardewynCityPromskoor op, met maar liefst 175 zangers. Verder trakteert het duo TOV! het publiek op Klezmermuziek. Big Band Leeuwarden sluit de vrijdagavond af.

Een van de hoogtepunten op zaterdag is zonder meer de familievoorstelling op het Oldehoofsterkerkhof, vanaf ongeveer 14.30 uur. Te zien en horen zijn het Noord Nederlands Orkest die de productie samen met de gerenommeerde theatermakers PeerGroup maakte. Ook op zaterdag, maar dan vanaf 16.00 uur, is het optreden van Camerata RCO. Musici van het Royal Concertgebouw Orchestra spelen in Natuurmuseum Fryslân het klarinetkwintet van Mozart KV581 en Samuel Coleridge Taylor, opus 10. Voor deze voorstelling geldt dat reserveren aangeraden wordt: er is een beperkte beschikbaarheid aan zitplaatsen.

Meer informatie over de programmering staat op de website van CityProms. Het laatste nieuws over het festival is ook te volgen via Twitter en Facebook. www.cityproms.nl.