Nieuws

CityProms | Duizend ligmatten aan de voet van de Oldehove

Sandra en Jeroen (Foto: Facebook/jeroenvanveenpiano)

Delen

CityProms | Duizend ligmatten aan de voet van de Oldehove

LEEUWARDEN – Als het aan Margot Hoiting ligt, wordt het concert van Sandra Mol en Jeroen van Veen een onvergetelijke gebeurtenis. Het befaamde pianoduo, dat in meer dan veertig landen albums verkocht, geeft in Leeuwarden namelijk een ligconcert. ,,Mijn droom is dat er straks tenminste duizend mensen op zelf meegebrachte matjes naar de Canto Ostinato komen luisteren.”

Margot Hoiting is directeur van het driedaagse klassieke muziekfestival in Leeuwarden dat op vrijdag 26 juni begint. ,,Het is een bijzondere editie, omdat CityProms voor de vijfde keer gehouden wordt. En net als voorgaande keren, is de toegang voor alle concerten gratis.”

Er is een muzikale amuse op donderdag, in het Leeuwarder treinstation. Daar verwelkomt het Nederlands Saxofoon Octet de pas aangekomen reizigers. Het achttal speelt eveneens de Canto Ostinato, van de Nederlandse componist Simeon ten Holt.

De Canto Ostinato werd zo’n veertig jaar geleden door Ten Holt (1923-2012) gemaakt. De lengte van het stuk is variabel, omdat Ten Holt de compositie uit meer dan honderd cellen liet bestaan. Dat betekent dat de Ostinato een uur, maar zelfs ook een etmaal kan duren. Voor de uitvoering op het Oldehoofsterkerkhof, op zaterdag 27 juni, is zo’n anderhalf uur gerekend.

Niemand minder dan Erwin Nyhoff neemt de opening van CityProms voor zijn rekening. Nyhoff, die een grillige muziekloopbaan beleeft, speelt vrijdagavond (20.45 uur) samen met het Noord Nederlands Orkest en Francis van Broekhuizen op het grote podium aan de voet van de Oldehove.

Nyhoff was de eerste helft van de jaren negentig het gezicht van The Prodigal Sons: de band won in het jaar van zijn oprichting (1991) de Grote Prijs van Nederland en gaf een volgens velen legendarisch optreden op Pinkpop (1994).

Nadat de band in 1996 uit elkaar viel en ook de solocarrière van Nyhoff (als The Prodigal Son) vroeg eindigde, pakte Nyhoff noodgedwongen extra baantjes op. Tussen het spelen door werd hij afwasser en krantenbezorger. Zijn even verrassende als geslaagde comeback volgde in 2012, toen hij in de finale van The Voice de derde plaats bereikte.

Het NNO, onder leiding van dirigent Arnaud Oosterbaan, en Erwin Nyhoff worden op het podium vergezeld door sopraan Francis van Broekhuizen. Het thema van het CityProms Festival is dit jaar ‘voedsel voor de ziel’ met speciale aandacht voor opera. Hiermee sluit het festival aan bij het feit dat Leeuwarden dit jaar ‘Hoofdstad van de Smaak’ is.

Meer over het festival vindt u op www.cityproms.nl.