Nieuws

Blog Ton F. van Dijk | Jannewietske bedankt, Sietske gefeliciteerd

Blog Ton F. van Dijk | Jannewietske bedankt, Sietske gefeliciteerd

Sietske Poepjes

Blog Ton F. van Dijk | Jannewietske bedankt, Sietske gefeliciteerd

Jannewietske de Vries

Delen

Blog Ton F. van Dijk | Jannewietske bedankt, Sietske gefeliciteerd

Vorige week werd het coalitieakkoord gepresenteerd. Het nieuwe college van gedeputeerde staten gaat verder zonder de PvdA. Sietske Poepjes van het CDA krijgt de portefeuille European Capital of Culture. Daar ben ik erg blij mee.

Want door een ervaren politica op deze plek te zetten, laat het College zien dat het ernst is met Leeuwarden-Fryslân 2018. Culturele hoofdstad is op het allerhoogste niveau verankerd bij de meest ervaren bestuurder van de winnende partij, het CDA. Een prachtig signaal. Ik zie uit naar de samenwerking. En met scheidend gedeputeerde Jannewietske zeg ook ik ''lokwinske" tegen Sietske!

Ik wil daarnaast graag even stil staan bij het vertrek van Jannewietske de Vries. De founding mother van ons project. Wij doen bij 2018 niet aan politiek en hebben geen voorkeur voor een specifieke partij. Met de verkiezingen hebben we ons niet bemoeid en met de uitslag al helemaal niet. Dat is nou echt een zaak van de mienskip. En zoals gezegd: we zijn in zeer goede handen bij het nieuwe College.

En toch ben ik bedroefd om het vertrek van Jannewietske. Maar dat is een meer persoonlijke kwestie. Zij stond aan de wieg van Leeuwarden-Fryslân 2018, heeft haar politieke nek voor het project uitgestoken. Als eerste zag zij de potentie van Kulturele Haadstêd.

Toen niemand het nog door had, probeerde zij iedereen al warm te maken voor het grote evenement dat ons gaat verbinden met Europa en dat een ongekende stimulans zal blijken voor Friesland. Of zelfs al is op dit moment. Vraag maar aan de ruim honderd mkb-ondernemers die al lid zijn van Club2018.

Jannewietske dus. In persoonlijke zin een verlies dat zij vertrekt. Zelden een politicus gezien die zo oprecht bezig was met de dingen die zij belangrijk vindt, in dit geval het wel en wee van de Friezen. Ze is eerlijk, sympathiek en kundig. Ik zal de overleggen met haar om die reden gaan missen.

Maar er is ook goed nieuws. Want Jannewietske zal zich natuurlijk blijven inzetten voor 2018 als lid van de mienskip, zo vertelde ze in ons laatste overleg. En dat is fijn, want 2018 zonder deze bijzondere vrouw, zou niet hetzelfde zijn. Wat mij betreft dan.

Ton F. van Dijk