Nieuws

Bellen met... | 'We worden trending topic in Europa'

Delen

Bellen met... | 'We worden trending topic in Europa'

LEEUWARDEN - CDA-kopstuk Sander de Rouwe was zondag één van de tienduizend toeschouwers tijdens Cambuur-Heerenveen. We spraken de Bolswarder en vroegen hem uiteraard ook naar zijn verwachtingen van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Al een beetje zin in de komende Statenverkiezingen?

,,Ja, ik kijk er al heel lang naar uit. In een campagne is iedereen toch even wat alerter. De media, politici en de kiezer. Er staat iets op het spel, iedereen staat op scherp, ik hou daar wel van."

Waarom is een stem op het CDA een juiste keuze?

,,Omdat het CDA echt een partij van de mienskip is. Niet het ik van de markt of het zij van de overheid, maar het wij van de samenleving staat centraal bij het CDA. Dat is een goede keuze. Juist in Fryslân."

Even een uitstapje naar de sport. U was zondag bij de derby. Genoten?

,,Heerlijk. Op zondag wil ik niet werken, dat lukt mij heel goed. Met ontspannen op deze mooie dag in de week heb ik geen probleem. Geheel ontspannen was het overigens niet altijd, maar ik heb enorm genoten van de wedstrijd en de Leeuwarder sfeer."

Was u blij met de winst van Cambuur?

,,Voor Cambuur en de fans was ik blij. Zestien thuiswedstrijden per jaar ben ik oprecht voor Cambuur, maar deze ene ligt net een beetje anders…"

Is het dan vervelend om als politicus uw voorkeur voor Heerenveen of Cambuur kenbaar te maken?

"Nee hoor. Ik ben enorm trots op beide Friese voetbalclubs. Als ze in het weekend samen zes punten pakken ben ik enorm blij. Er zijn heel veel Friezen die net als ik genieten van beide teams. Daar wordt wel eens wat weinig aandacht aan besteed. Ik hou juist van verschillen. In cultuur, opvattingen en smaak. Heerenveen en Cambuur zijn niet te vergelijken. Dat vind ik nou juist zo mooi aan beide clubs. Als ze hetzelfde waren, kon je beter een van beide opheffen. Gelukkig is daar geen sprake van. Leve het verschil!"

Ik kwam op internet weinig van u tegen op het gebied van sport, behalve dat u bij een enkele gelegenheid de aftrap verrichtte. Klopt dat?

,,Ik mag heel graag sporten, maar daar maak ik in deze levensfase geen tijd voor vrij. Al mijn aandacht gaat naar mijn opdracht als Kamerlid en naar het gezin thuis. De tijd die ik over heb, is voor mijn vrienden die ik al van jongs af aan heb. Daar liggen mijn prioriteiten. Ik heb vroeger wel negen jaar gevoetbald. In totaal scoorde ik vijf maal. Onze oudste dochter zit op voetbal en is heel fanatiek. Ze wil Loes Geurts opvolgen als keeper van het Nederlands elftal. Doelpunten maken kan ze ook. Ze maakte in twee wedstrijden meer doelpunten dan ik in mijn hele leven. En dat mag ik nu elk weekend aanhoren."

U verruilt een plek in de Tweede Kamer voor het CDA-lijsttrekkersschap voor de Statenverkiezingen in Friesland. Is dat niet een stap terug?

,,Ja, die vraag krijg ik heel vaak, maar het heeft fundamenteel met mijn levenshouding te maken. Voor mij ligt de grote wereld niet in Den Haag of Brussel, maar hier, in Fryslân, dichtbij en thuis. Voordat ik Kamerlid werd zat ik vijf jaar in de gemeenteraad van mijn stad Bolsward. Dat vind ik het echte werk. Dichtbij en vertrouwd. De mensen kennen je en ik ken de mensen. Dat is voor mij het werkelijke werk van volksvertegenwoordiger. Mensen wijzen je aan om moeilijke besluiten te nemen en daarover leg je verantwoordelijkheid af. Ik doe dat graag en wil benaderbaar zijn. Voor mij is het dus niet een stap terug, maar een stap dichterbij. Den Haag is en was prachtig. Ik heb daar goede dingen kunnen doen, maar soms miste ik het gewone contact met mijn eigen Friese samenleving."

U gold als een talentvol Kamerlid en was nummer drie op de lijst van de Kamerverkiezingen in 2012.

,,Ja, het CDA was en is wijs met mij. Daar ben ik de partij enorm dankbaar voor. Het CDA heeft mij altijd gesteund en de ruimte gegeven. Ik zal ook straks wel eens fouten maken. Gelukkig ben ik lid van een vergevingsgezinde partij. Ha,ha!"

U heeft vaak de autorit tussen uw woonplaats Bolsward en het Binnenhof gemaakt? Naar welke muziek luistert u in de auto graag?

,,Meestal gewoon radio 1 en Omrop Fryslân. Verder houd ik van zo'n beetje elk muziekgenre. In mijn auto heb ik muziek liggen van Jacco Gardner tot Ennio Morricone en van Qmusic Fout tot Gotan Project.

Wat vindt u van Leeuwarden-Fryslân 2018?

,,De tekst uit het lied van Piter Wilkens Ut het nooit wat weest en ut sil nooit wat wudde kan definitief naar het Fries Museum. Leeuwarden en Fryslân gaan het helemaal maken de komende jaren. Geweldig, ik heb er enorm veel zin in. Leeuwarden en Fryslân worden een jaar lang trending topic in Europa. Daar kan geen campagne tegen op. Mooi man!"

Wat zijn volgens u de voorwaarden voor een geslaagd festival in 2018?

,,Het moet ten eerste een groot volksfeest worden, maar ik ben ook zakelijk. Ik ga heel precies kijken of het noordelijke bedrijfsleven goed aangesloten is. Persoonlijk denk ik bijvoorbeeld dat de Commissaris van de Koning dit mag aangrijpen om elke maand in 2018 een grote handelsdelegatie en de ambassadeur uit een Europees land te ontvangen. We moeten bedrijven trekken en onze zwakke export een duw van jewelste geven. Smeed het ijzer als het heet is. Dit wordt ons mooiste podium van de eeuw, dus maak er gebruik van!"

Zelf nog ideeën voor een evenement in 2018?

,,Creëer een structuur waarin zoveel mogelijk Europese Kampioenschappen van allerhande sporten, tradities en culturen in 2018 naar Fryslân komen. Een variant op de Olympische Spelen, maar dan een jaar lang."

(De foto is zondag gemaakt door Henk Jan Dijks/www.dijksfotografie.nl).