Nieuws

​Bellen met… | 'Liverpool grote voorbeeld Leeuwarden'

Delen

​Bellen met… | 'Liverpool grote voorbeeld Leeuwarden'

Wat ben je aan het doen, directeur Ton F. van Dijk?

,,Ben nu onderweg en zit dus in de auto. Straks gaan we weer keihard aan de slag. Projecten voorbereiden, mensen ontmoeten en vooral geld binnenhalen. We moeten de mensen duidelijk maken waarom investeren in Leeuwarden-Fryslân 2018 een goed idee is."

Vertel.

,,Om dat te doen zouden mensen het verhaal van Liverpool moeten kennen. Die stad dient voor ons als hét voorbeeld. Voor 2008, het jaar waarin Liverpool de culturele hoofdstad van Europa was, had de stad een slecht imago. De sociale problematiek was groot en de stad voerde al met al een beroerde pr."

Na 2008 schijnt daar de zon weer?

,,Absoluut. De impact op de stad als culturele hoofdstad was ontzettend groot. Alleen al in 2008 werden de voetbalclub Liverpool én de organisatie van Cultural Capital op Google bijvoorbeeld even vaak gezocht. Da's toch ongelooflijk? Bedenk namelijk dat de voetbalclub vijf keer de Europa Cup 1 won, achttien keer landskampioen werd en tot de populairste clubs ter wereld behoort."

Waarom werd Liverpool zo'n succes?

,,De mensen daar zetten er gezamenlijk de schouders onder en dat leverde een heleboel op. Ik vind dat wij ons moeten realiseren dat de toewijzing van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa een unieke kans is. Deze trein komt één keer langs. Niet eens in de honderd jaar, maar vermoedelijk nooit meer. Deze kans moeten we pakken!"

Wat leverde het Liverpool zoal op?

,,Er kwamen dat jaar 9,2 miljoen extra toeristen en er werd meer dan 1 miljard euro uitgegeven, om maar wat te noemen. In de hele regio overnachtten 2 miljoen mensen in hotels en bed-and-breakfasts. In de stad zelf werd een evenzo groot aantal gehaald."

Mensen moeten maar eens googelen op Liverpool?

,,Waarom niet? Ik ben oud-televisiemaker en ga binnenkort zelf naar Liverpool. Ik wil van de mensen daar horen wat '2008' met hen gedaan heeft, wat het betekend heeft voor hun stad. En die beelden wil ik laten zien aan de Friezen. "

Ondertussen pendel je dagelijks tussen je woonplaats Haarlem en Leeuwarden op en neer. Hoe bevalt dat?

,,Het is een behoorlijke afstand, maar het went."

Versta je de Friezen al?

,,Laatst was ik bij een voorstelling in het Jopie Huismanmuseum. Daar werd hoog-Fries gesproken, als ik dat zo goed zeg. En dat verstond ik prima. In het voorjaar ga ik een week naar Bakkeveen."

Om wat te doen?

,,Om de Friese taal te leren. Een cursus die ik via Afûk heb aangevraagd."

Ton F. van Dijk, waar staat die F eigenlijk voor?

,,Voor Frederik, maar ondertussen ook voor Frysk, haha."

Hoe zeg je 'you'll never walk alone', het lijflied van de Liverpoolfans, in het Fries?

,,Dat weet ik ongeveer. De mienskip moat it dwaan."

(Foto Facebook Liverpool)