Nieuws

Artiesten van Talant schitteren in theatervoorstelling

Delen

Artiesten van Talant schitteren in theatervoorstelling

DRACHTEN - De workshopdag van Special Arts en Talant trok onlangs meer dan honderd bezoekers. Cliënten van Talant en WIL maakten samen met scholieren uit het speciaal onderwijs kennis met alle facetten van theater. De workshopdag was enerzijds bedoeld om een leuke, creatieve dag te bieden en anderzijds om acteurs, muzikanten en andere creatieve talenten te ontdekken die kunnen meedoen aan de Special Theater Road Show. Sommigen waren hierdoor een tikkeltje zenuwachtig.

,,We hebben gedanst, gezongen, gespeeld, gefotografeerd, geschreven, muziek gemaakt, geluisterd en voorgedragen", zegt Art-Jan de Vries, regisseur en acteur. ,,En bovenal hebben we heel veel plezier gemaakt met mensen die soms bekend voor ons waren, maar ook met totaal vreemden. Een dag vol verrassingen, emoties en talenten bij Talant", vult productie-assistent Inez Schatz van de Special Theater Road Show hem aan.

Special Theater Road Show

In vier Nederlandse regio’s maakt Special Arts speciale theatervoorstellingen. Ze komen tot stand door samenwerking tussen bewoners, cliënten van zorginstellingen, amateurkunstverenigingen, speciaal onderwijs en de gemeente. Met Talant werd in Drachten het spits afgebeten. Directeur Tine Veldhuizen van Special Arts: ,,Op voorhand wordt géén rekening gehouden met de beperkingen van mogelijke deelnemers. Het is juist de bedoeling dat de talenten en kwaliteiten die je hebt aan een breed publiek getoond worden.”

De voorstelling wordt uiteindelijk gespeeld in de Lawei, maar ook tijdens het culturele festival Simmerdeis in Drachten. Talant is blij met dit project, vertelt directeur Auke Jelle Kingma: ,,Het project sluit heel mooi aan bij de uitgangspunten van Culturele Hoofdstad 2018. Met hen werken we al sinds een jaar samen. Wat we vooral belangrijk vinden is dat onze cliënten volop kunnen meedoen aan culturele evenementen in de samenleving. Meedoen kan op verschillende manieren. Als bezoeker, vrijwilliger, maar zeker ook als artiest.”

Veel talent

Special Arts toonde zich meer dan tevreden over de opkomst van de ouverture in Drachten. Art-Jan de Vries: ,,We hadden hierop niet gerekend, maar wel gehoopt. Wij hebben onvoorstelbare indrukken opgedaan, fantastisch gewerkt en ongelooflijk veel talent ontmoet.” Voor de artiesten blijft het nog even spannend. Binnenkort horen ze op welke manier ze kunnen meedoen aan de voorstelling.

Bij de foto: Talant in actie tijdens de theaterworkshop.