Nieuws

​Aboutaleb over Leeuwarden-Fryslan 2018 | het brandpunt van Europa

Delen

​Aboutaleb over Leeuwarden-Fryslan 2018 | het brandpunt van Europa

LEEUWARDEN – Ahmed Aboutaleb sprak maandagavond een volle collegezaal met voornamelijk studenten toe. Hij was te gast tijdens de College Tour op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

De Rotterdamse burgemeester werd aan de tand gevoeld door Marijke Roskam. De presentatrice van BNR Nieuwsradio, opgegroeid in Blauwhuis en stadgenoot van Aboutaleb én ook woonachtig in Leeuwarden, vroeg hem onder meer naar zijn interpretatie van de 'wij-samenleving'. Aboutaleb ging voorts dieper in op de Culturele Hoofdstad van Europa: die eer viel Rotterdam in 2001 ten deel en Aboutaleb, toen nog geen burgemeester, was destijds bestuurslid van het organisatiecomité.

Van het licht naar het donker

De PvdA'er maakte indruk. Niet zozeer om wát maar met name om hoe hij het zei. Stellig, zonder een spoor van twijfel, beantwoordde hij bijna twee uur lang de soms pittige vragen van Roskam en de zaal. De beste lokale bestuurder van 2014 spuwde oneliners alsof zijn 'rot-toch-op-statement' nog niet genoeg was geweest.

Aboutaleb maakte korte metten met het basisinkomen: ,,Ik ben van de partij van de arbeid, niet de partij van de uitkering." En over radicaliserende moslims: ,,Meelopers mogen nooit met het excuus komen dat ze geen verantwoordelijkheid dragen." Over de armoede in zijn stad: ,,Zolang ik hier burgemeester ben, slaapt er niemand meer op straat."

De 53-jarige zoon van een Marokkaanse imam wilde als kind eigenlijk dichter worden. Het verklaart de zin die hij met zijn driehonderd toehoorders deelde. Aboul of Appie, zoals hij in de Rotterdamse volksmond wel wordt genoemd, vertelde over zijn moeder die pas op 56-jarige leeftijd de Nederlandse taal machtig werd. ,,Ik ben van het donker naar het licht gegaan, zei mijn moeder."

Abe Aboutaleb

Abe, een koosnaam die Roskam hem tot groot vermaak van de zaal toebedeelde, ging natuurlijk in op het breed bediscussieerde 'rot toch op': woorden die hij in Nieuwsuur sprak, kort na de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Hij nam zijn woorden niet terug, maar stelde wel dat ze niet te letterlijk moesten worden opgevat. Hij had het vooral als een metafoor bedoeld. Een verbale draai om de oren van de jidahisten. Het rot-toch-op was wat hem betreft ook van toepassing op het vandalisme van de Feyenoord-supporters in Rome.

Culturele hoofdstad

De vraag die de organisatie van Leeuwarden-Fryslân 2018 zich moet stellen is hoe gezellig wil je het maken? En aansluitend daarop: ,,Geef niet uit wat je nog niet hebt." Volgens hem zou het daarom goed zijn met een basisprogramma te beginnen dat met publiekgeld is uit te voeren. Aboutaleb zei te hebben geleerd van 2001, het jaar dat Rotterdam de laatste Nederlandse culturele hoofdstad van Europa was. Aboutaleb: ,,Leeuwarden moet zich in de kijker spelen van het bedrijfsleven. Laat de aantrekkelijkste kanten van de stad zien." En: ,,Leeuwarden wordt het brandpunt van Europa. Dat moet je uitbouwen en uitbuiten."

Ahmed Aboutaleb eindigde met een gedicht van de Syrische dichter-in-banneling Adonis. Uit het Vieren van de Eenzaamheid: ,,Als je alleen werkt, Om je behoefte te bevredigen, Doe je niet veel..." Daarna kreeg hij van de organisatie een mooi dankwoord (,,Je bent Us Abe geworden") en een sûkerbôlle. Aboutaleb: ,,Da's een Friese variant op de Baklava."

Twitter

De reacties op Twitter, gestuurd tijdens de College Tour, waren grotendeels positief geladen. Hieronder een paar tweets.

@WietseMM: Aboutaleb in bomvolle zaal in college tour bij NHL Leeuwarden. Veel jeugd. Een indrukwekkende en bijzondere man.

@augustea: Je zou er bijna voor naar R'dam verhuizen, wat n fijne burgervader.

@gina_trom: Boeiend gesprek @marijkeroskam met Aboutaleb, van vroeger naar nu.

@WytzeVisser: Hoe bijzonder. Hij eindigt met een Arabisch gedicht. Het is de toonzetting die imponeert. De hele avond al!

@JulianTDupont: ondanks de ontzettend domme vragen een geslaagde avond. Niet heel Friesland meneer Aboutaleb!

(Foto komt van Twitter. Met onder anderen Aboutaleb en links van hem gespreksleider Marijke Roskam).