Nieuws

A Guide To Leeuwarden: ,,Door meertaligheid zijn we straks toegankelijk voor iedereen”

Foto door Hans Jellema

Delen

A Guide To Leeuwarden: ,,Door meertaligheid zijn we straks toegankelijk voor iedereen”

LEEUWARDEN - Voor Henk Leutscher van A Guide To Leeuwarden is 2018 al begonnen. Al zo’n 3 jaar lang leidt hij toeristen rond door Leeuwarden. ,,De stad verandert snel. Dat zie je in de culturele sector maar ook in de interesse die toeristen en tour-organisators in de stad hebben.” Voor het nieuwe culturele jaar ontwikkelde Henk een nieuwe gratis plattegrond. ,,Het werd tijd voor een nieuwe plattegrond waarop ook de nieuwste plekjes van Leeuwarden zijn opgenomen en - misschien wel het meest belangrijk - waarmee we aandacht besteden aan meertaligheid.”

Vanuit een voorliefde voor de stad, en zonder een euro subsidie, is A Guide To Leeuwarden ontstaan. Ook in de kaart die Henk van Leeuwarden maakte zie je deze DIY-mentaliteit terug. ,,Ik kocht bij de lokale hobbywinkel wat overtrekpapier, kantelde m’n laptop op z’n scherm en heb samen met goeie vriend Dennis Keeskamp en de hulp van Google Maps het stadscentrum overgetrokken”, verteld Henk lachend. ,,Ik ben heus geen vormgever, maar zo geeft het wel een eigen feel aan de map”.

Inmiddels werkt Henk met een team van 5 gidsen aan de rondleidingen. ,,Meertaligheid is belangrijk. Richting 2018 moet iedereen zich welkom voelen. Wij kunnen hier goed aan bijdragen door onze tours in de taal van de toerist aan te bieden. Vanaf het begin bieden wij onze wandelingen in het Engels aan als er mensen bij zijn die niet Nederlandstalig zijn. Sinds dit jaar zijn wij zaterdag standaard met twee gidsen aanwezig, zodat er een Nederlandse en Engelse wandeling aangeboden kan worden. Ook hebben wij twee Duitse native speakers die regelmatig in vloeiend Duits rondleidingen geven”. De kaart was voorheen enkel in het Engels beschikbaar. ,,Nu hebben we een Nederlandse en Engelse versie, hopelijk hebben we binnenkort ook een Duitse kaart. Iedereen moet onze stad kunnen ontdekken, welke taal je ook spreekt.”

Een andere reden voor Henk om een nieuwe kaart te ontwikkelen was om te kunnen laten zien waar zijn tours beginnen. ,,Dat was tot nu to nog niet zo goed aangegeven. We staan niet in de gidsen van de gemeente Leeuwarden en bij de VVV wordt het soms niet helemaal goed doorgegeven. Met een eigen kaart is alle ruis in één keer weggehaald.” De kaart is op zakformaat en is daarom een mooie gadget voor de nationale en internationale toerist. ,,Daarbij komt ook nog eens dat mensen de plekjes die we tijdens de tours laten zien na afloop zelf terug kunnen vinden”.

De kaart is op vrijwel elke culturele hotspot te vinden. In het informatiekantoor van Leeuwarden-Fryslân 2018, op het eerste binnenplein van de Blokhuispoort, is de kaart in ieder geval gratis mee te nemen in zowel het Engels als het Nederlands.

Elke vrijdag geeft A Guide To Leeuwarden een Friesland Free tour en elke zaterdag een Leeuwarden Free Tour. Met regelmaat vindt er ook een Street Art Tour en een Bier tour plaats. De stadswandelingen van Henk en zijn collega’s zijn op Tripadvisor het best gewaardeerd van alle tours en activiteiten in Leeuwarden.