Nieuws

Ondertussen | Rudi Wester belooft prikkelende Slauerhoff Lezing

Delen

Ondertussen | Rudi Wester belooft prikkelende Slauerhoff Lezing

LEEUWARDEN - De jaarlijkse Slauerhoff Lezing wordt dit keer gehouden door Rudi Wester. De geboren Leeuwardense spreekt daarvoor op donderdag 1 oktober in de Dorpskerk Huizum. Wester is onder meer schrijfster en recenseert voor verschillende landelijke kranten en tijdschriften Franse, Amerikaanse en Engelse literatuur.

Namens Leeuwarden-Fryslân 2018 coördineert ze de culturele initiatieven met Valletta, de hoofdstad van Malta die in 2018 ook de Culturele Hoofdstad van Europa is.

De lezing is vernoemd naar de in Leeuwarden geboren Jan Jacob Slauerhoff. Op de Huizumer begraafplaats werden verschillende familieleden van hem begraven.

Zijn Friezen bang voor het vreemde?

Wester gaat in haar betoog dieper in op het tweeslachtige gevoel dat veel Friezen van buiten - Friezen om utens - hebben. Die ambivalentie, de haat-liefde-verhouding, bevat elementen van Heimweh en Fernweh: het verlangen om zowel thuis te zijn als juist om weg van huis te zijn.

Slauerhoff symboliseerde als geen ander dit laatste verlangen. Rudi Wester, die maar liefst achttien bundels met de beste Nederlandse en Vlaamse reisverhalen samenstelde, vindt het thema reizen belangrijk.

Friezen om utens keren graag terug naar Friesland, tegelijk veroorzaakt de mentaliteit van sommige Friezen bij hen vaak Fernweh. In de prikkelende lezing vraagt Wester zich af hoe dat komt. Want: in zowel letterlijke als figuurlijke zin verruimt reizen de blik. Doen Friezen dat eigenlijk wel genoeg? En is het Friesland van nu wel Europees genoeg? Of zijn sommige Friezen te bang voor het ‘vreemde’?

Reddingboei voor provincie

De titel Europese Hoofdstad van Cultuur is voor elke stad een eer maar Rudi Wester zal aangeven waarom dat extra voor Fryslân en Leeuwarden geldt. Is die titel wellicht zelfs een ‘reddingboei’ voor de provincie?

Na de lezing zingt de Friese troubadour en straatmuzikant Gerard Rinsma over Slauerhoff onder de titel ‘Voor de verre prinses’. Rinsma over deze primeur: ,,De Slauerhoffgedichten vragen er als het ware om op muziek te worden gezet."

De lezing begint om 20.00 uur. Na de pauze is een debat.
De entree bedraagt vijf euro.

Meer informatie staat op deze website.