Nieuws

2018 is al begonnen | Els maakt souvenirs voor Culturele Hoofdstad

Delen

2018 is al begonnen | Els maakt souvenirs voor Culturele Hoofdstad

LEEUWARDEN - Zorgvuldig kleurt Els Butselaar het logo van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 in op een waxinelichthouder van keramiek. Tijd voor praten heeft ze eerst niet. ,,Ze werkt zeer aandachtig en in haar eigen tempo”, vertelt begeleidster Jetske Arendsz. Els is één van de medewerkers van pottenbakkerij De Diggel, een creatieve dagbestedingslocatie van Talant in Heerenveen. Samen met haar collega’s maakt ze prachtige producten van klei.

Els werkt vandaag in de groep waar de producten van klei, zoals kopjes, borden, schalen en vazen, gedecoreerd worden met glazuurpotloden. De meeste medewerkers hebben hiervoor een geheel eigen tekenstijl. Zo maakt de één sierlijke takjes, kiest de ander voor bloemen en weer een ander voor kleurrijke cirkels. Tjess, een collega van Els, werkt in een andere groep met boetseerklei. Ze maakt hiermee een bijzonder beeld; een engel. Jetske: ,,Boetseren is een intensief proces en elke keer is het weer een verrassing hoe het beeld uiteindelijk wordt.” Ook mozaïeken is één van de werkzaamheden bij De Diggel. Van mozaïek worden mooie kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen gemaakt, zoals dienbladen, paspoppen en schilderijen.

Souvenir voor 2018

De keramieken waxinelichthouder waar Els aan werkt, kreeg onlangs tijdens een Kunst & Kitschdag in de Kanselerij in Leeuwarden de publiekprijs voor meest originele souvenir voor Leeuwarden-Fryslân 2018. Deze dag, waar mensen met een beperking hun handgemaakte producten konden presenteren, werd georganiseerd door Talant en It Erfskip. It Erfskip houdt zich bezig met het ontwikkelen van souvenirs voor LF2018 (Leeuwarden-Fryslân 2018).

Behalve het publiek was ook jurylid Hielkje van der Molen van Priuw vol lof over de kommetjes. Zij heeft als eigenaresse van een winkel in Leeuwarden met Friese streekproducten en souvenirs een neus voor gewilde souvenirs. ,,Ik zou het zo in mijn winkel kunnen verkopen. Zelfs over de verpakking is nagedacht. Een toerist kan het hierdoor goed en mooi verpakt meenemen naar huis”, aldus Van der Molen. De waxinelichthouders zijn inmiddels te koop bij It Erfskip in Leeuwarden.

De ‘making of’ van het souvenir voor 2018

De werkzaamheden van Els wisselen. De ene dag houdt ze zich bezig met het decoreren, de andere dag met het gieten of glazuren. Ervaring heeft ze wel. Ze werkt inmiddels ruim 10 jaar bij pottenbakkerij De Diggel. Els laat graag zien hoe ze de waxinelichthouder maakt. Voor deze ene keer doet ze alles zelf, maar normaliter hebben verschillende medewerkers een aandeel in het proces van gieten, decoreren, glazuren en bakken.

Welkom

De medewerkers van De Diggel zijn trots op hun werk en laten dit graag aan anderen zien. Daarom sluiten ze aan bij lokale en provinciale initiatieven, zoals het maken van souvenirs voor LF2018. Onlangs waren hun kunstwerken ook te zien in museum Belvedère in Oranjewoud en voor de Charles Dickensmarkt in Buitenpost op 10 december worden er momenteel mooie huisjes ontworpen en gemaakt. De producten van Pottenbakkerij De Diggel worden in de winkelruimte bij de locatie (adres: 't Hege Stik 5 in Heerenveen) verkocht. Klanten zijn welkom van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 15.30 uur.

(Dit artikel was ook te lezen in Groot Heerenveen)