Nieuws

2018 is al begonnen | Alma-Tadema geëerd met graffiti Leeuwarder kunstenaar

Delen

2018 is al begonnen | Alma-Tadema geëerd met graffiti Leeuwarder kunstenaar

LEEUWARDEN - Als opmaat naar 2018 is vrijdag 28 oktober een graffitikunstwerk van Lourens Alma-Tadema onthuld. De muurschildering is gemaakt door de Leeuwarder kunstenaar Harke Broersma. Het stuk werd door burgemeester Ferd Crone gepresenteerd in de Doelesteeg, bij de gevel van het pand van kledingwinkel Sissy-Boy.

Het piece is een uitsnede van het schilderij 'A coign of vantage' van Alma-Tadema. Harke Broersma maakte zijn interpretatie van het campagnebeeld van de succesvolle overzichtstentoonstelling van het werk van de schilder in het Fries Museum. De tentoonstelling, onderdeel van het programma van Culturele Hoofdstad van Europa, is te zien tot 7 februari 2017.

Alma-Tadema overal

Sinds 1 oktober ademt de Friese hoofdstad Alma-Tadema. Bezoekers aan de binnenstad van Leeuwarden ontkomen praktisch niet aan een of ander beeld van deze beroemde Friese kunstschilder. Wie per trein in Leeuwarden arriveert volgt de tijdelijk nieuwe bewegwijzeringsborden en loopt als het ware over zijn schilderijen richting het Fries Museum. Ook rondom de grote boom voor het NS-station hangen zijn doeken.

Leeuwarder ondernemers ondersteunen de tentoonstelling van harte. In de winkelstraten hangen vlaggen en de etalages en horecagelegenheden zijn versierd met decoraties uit de schilderijen van Alma-Tadema. In diverse restaurants wordt de maaltijd geserveerd op fraai gedecoreerde Alma-Tademaborden.

Die zijn gemaakt in samenwerking met Talant. Veel Leeuwarder horecabedrijven maken gebruik van een speciaal Alma-Tadema bierviltje. Het bezoekersaantal aan het Fries Museum ligt boven de verwachting. De samenwerking tussen het museum, ondernemers, hotellerie en horeca vergroot de gastvrijheid van de stad.

2018-sfeer nu al merkbaar

Het initiatief voor de stadsaankleding ligt bij Marketing Leeuwarden (gemeente Leeuwarden) en het Fries Museum. Het gezamenlijk doel is om – meerdaagse - toeristen naar de stad te trekken, in de hoop hiermee het bezoek aan Leeuwarden nóg leuker te maken. Bezoekers kunnen, naast een bezoek aan het museum, genieten van de sfeervolle binnenstad. Men kan meewandelen aan een speciale stadswandeling in het teken van Alma-Tadema.

De binnenstad, de toeristische informatie en de parkeergarages voeren het campagnebeeld van deze bijzondere tentoonstelling. De aankleding van de stad is een opmaat naar Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Richting het jaar 2018 ademt de binnenstad steeds meer de sfeer van Culturele Hoofdstad uit. In 2017 met de focus op de tentoonstelling Mata Hari en daarna in 2018 op de tentoonstelling met het werk van M.C Escher.