Nieuws

2018 is al begonnen | Alma-Tadema betovert cliënten van Talant: ,,Leeft hij nog?"

Delen

2018 is al begonnen | Alma-Tadema betovert cliënten van Talant: ,,Leeft hij nog?"

LEEUWARDEN - ,,Leeft Alma-Tadema nog?” was een veelgestelde vraag van cliënten van Talant tijdens hun bezoek aan de tentoonstelling van Alma-Tadema in het Fries Museum. Onlangs werden zij meegenomen op ontdekkingsreis langs de beroemde schilderijen en persoonlijke voorwerpen van Alma-Tadema in het Fries Museum.

De cliënten waren onder de indruk van de realistische schilderijen van de van oorsprong Friese schilder. Robin zei: ,,Ik schilder normaal heel anders maar dit wil ik ook wel een keer proberen.” En Miranda droomt ervan dat over 100 jaar haar kunstwerken ook te zien zijn in een museum. Een groot gedeelte van de cliënten die het museum bezocht is werkzaam bij een creatieve dagbestedingslocatie van Talant.

Bijzondere ervaring
De gidsen van het museum maakten van het museumbezoek een bijzonder ervaring. Ze stelden bij elk schilderij vragen aan de cliënten en wisten de cliënten te verbazen met verhalen over de geschilderde taferelen. Hierdoor kwamen de cliënten meer te weten over de schilder zelf, zijn leven en schildertechnieken.

Proef

Het museum organiseerde als proef een rondleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Talant nam vanuit het project met LF2018 (Leeuwarden-Fryslân 2018) hiertoe het initiatief, om samen met het museum een passend aanbod te ontwikkelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het museum en Talant verkennen nu hoe ze in de toekomst vaker rondleidingen kunnen organiseren voor mensen met een beperking.