Nieuws

2018 in het nieuws | 'Ik ben een sucker voor mienskip'

Delen

2018 in het nieuws | 'Ik ben een sucker voor mienskip'

Mooie column van Nynke de Jong. In de Leeuwarder Courant van zaterdag beschreef ze haar opwinding over het 2018-project. Hieronder haar bijdrage.

,,Mienskip

De organisatie van Leeuwarden 2018 heeft een nieuw filmpje online gezet. Over wat ze over drie jaar allemaal gaan doen. En over wat jij kunt doen, als Friese ondernemer, sponsor of vrijwilliger. Een prachtige filmpje met prachtige animaties en de stem van Marijke Roskam die als pure chocola uit je boxen druipt.

Het is heel lastig om niet enthousiast te worden. Helemaal als je de rest van de site bekijkt, met daarop vrolijke foto's van de meisjes van drumband Pasveer uit Leeuwarden, met van die echte Friese meisjeskoppen.

Dan roept mijn weke hart: Dit wordt een soort Simmer 2000. Ik moet meteen een slaapplek in Fryslân regelen voor het hele jaar. Ik kan niks missen. Dit wordt een soort Simmer 2000, maar dan 2.0.

Ik ben een sucker voor mienskip, en dat weten ze bij Leeuwarden 2018. Ik wil altijd overal mienskip, ook wanneer ik niet in Fryslân ben. Overal wil ik clubjes, omdat ik nou eenmaal graag ergens bij hoor. Toen ik in Den Bosch kwam wonen, voelde ik me pas echt thuis toen ik een groepje had waarmee ik in de kroeg kon hangen.

Toen ik een groot schema kon maken van wie bevriend was met wie en wie wie waarvan kende.

Dat is blijkbaar heel Fries en heel mienskipperig. Vandaar dat Friezen ook altijd vragen waar je vandaan komt en van wie je er eentje bent. Dat is niet nieuwsgierigheid.

Dat is mienskip. En de mienskip vindt niks fijner dan aangesproken worden op hun unieke samenwerking. Dus Leeuwarden 2018 gaat een enorm succes worden. Dat kan ik je nu al vertellen. En dat komt niet door het 'Mondriaanschilderij met natuurlijke kwelders' dat ze op de Wadden gaan maken. Of door de rol die de aardappels van Het Bildt gaan spelen.

Al ben ik wel enorm getriggerd door die opmerking in het filmpje, en vraag ik me nu al dagen af wat aardappels allemaal kunnen. Nee, Leeuwarden 2018 wordt een succes door de mienskip. Zet de Friezen in een groepje, laat ze iets voor elkaar betekenen en ze máken er wat van.

Zonder groepjes zijn jullie net zo verloren als ik destijds in Den Bosch.

Nynke de Jong."

(bron: Leeuwarder Courant)