Meedoen? Jawis!

Vind jouw eigen rol

De mogelijkheden om mee te doen met Culturele Hoofdstad van Europa 2018 zijn onbegrensd. Hier schetsen we een paar rollen. Herken jij jezelf (nog) niet? Creëer dan je eigen rol. We houden wel van initiatief en een beetje Friese eigenwijsheid. Of ben je juist enthousiast of nieuwsgierig geworden? Klik op een van de rollen en kijk welke bij je past.
Waarom zijn we in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa?

Over twee jaar ziet onze wereld er totaal anders uit dan een jaar of twintig geleden. Denk aan de veranderingen op het gebied van biodiversiteit, krimp, duurzaamheid en technologie. Veranderingen die ons allemaal aan gaan. Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 gaat over hoe we hier samen sterk uitkomen.

Meer dan veertig grote projecten vormen de ruggengraat van het programma van Leeuwarden Fryslân 2018. Een
tipje van de sluier: de reuzen van het beroemde Franse theatergezelschap Royal de Luxe en de 11Fountains, een permanente kunstroute met 11 fonteinkunstwerken in de 11 Friese steden.


Dit wordt aangevuld met honderden ideeën uit de Friese mienskip. Terugkerende onderwerpen zijn ons talent om grip te krijgen op het (water)landschap, onze ongekende innovaties als het gaat om water, landbouw en veeteelt, en onze sterke Friese taal en cultuur.

Dit doen we samen. Met de buurman, maar ook met onze buurregio’s in Polen en Noorwegen. Pak deze kans, kom uit je luie stoel en doe mee!

2018 is al begonnen

Veel mensen en instellingen zijn reeds betrokken bij Leeuwarden-Fryslân 2018. Hieronder stellen we een aantal van hen aan jullie voor. Het is slechts een bescheiden selectie van een grote groep mensen. Een groep waar jij, je buurman en iedereen in Friesland hopelijk binnenkort ook deel van uit maakt.


,,Met Holwerd aan Zee willen we dat Holwerd weer direct aan de Waddenzee komt te liggen. Bewoners, ondernemers, (water)ingenieurs, kunstenaars en natuurliefhebbers werken hier gezamenlijk aan.”

- Het 2018 van Marco

,,Dagen zijn voor mij om lief te hebben. Ik geniet van elk moment dat ik vrij maak voor 2018.’’

- Het 2018 van Simon
,,Ik wil dat we op een verantwoordelijke manier met onze leefomgeving omgaan. Dat kan en moet anders!”

- Het 2018 van Claudy
,,Met Knowledge2018 enthousiasmeren wij studenten voor Leeuwarden-Fryslân 2018. Hun steun is hartstikke belangrijk.”

- Het 2018 van Bram en Jeffrey
,,Ik wil mensen zoveel mogelijk op weg helpen om hun plannen voor 2018 te kunnen realiseren. Er zijn al honderden ideeën binnengekomen.”

- Het 2018 van Patricia
,,Vanuit Kunstkade zorgen wij ervoor dat alle Friese basisscholen betrokken worden bij Culturele Hoofdstad.’’

- Het 2018 van Dieneke

,,Als ondernemer help ik mee om uit te dragen dat wij de Culturele Hoofdstad van Europa worden. Daarnaast verkoop ik nu al zo’n 80 kaasjes met het logo, per week.”

- Het 2018 van Anton
,,We proberen zoveel mogelijk mensen aan de evenementen van Leeuwarden-Fryslân 2018 te koppelen.”

- Het 2018 van Jurjen

,,Ik help alle betrokkenen met het leggen van internationale contacten. Het is mooi om te merken dat we zoveel gemeen hebben met inwoners uit andere landen.”

- Het 2018 van Jelle
,,Ik zet mij in voor Club2018, het zakelijke netwerk van zeer gedreven ondernemers die geloven in Culturele Hoofdstad van Europa.”

- Het 2018 van Sylvya
,,Als Peugeot Haaima steunen wij Culturele Hoofstad vanaf het eerste uur. Het is een fantastische kans voor Leeuwarden en Fryslân.”

- Het 2018 van Arne